LCD displej

ZAŠTO KUPITI LED SIJALICE ?
9. novembra 2016.
Translucentna folija
27. decembra 2016.
Prikaži sve

LCD displej

LCD (engl. Liquid-crystal display (LCD)) je ekran zasnovan na tehnologiji tečnih kristala. Danas se najčešće koriste u LCD monitorima u obliku aktivnih TFT LCD ekrana. TFT LCD ekran sastoji se od određenog broja piksela, koji su poređani ispred nekog svetlosnog izvora (danas najčešće LED-ice, a donedavno CCFL cevi). Troši relativno malo električne energije, te zauzima malo prostora. Tekuće kristale otkrio je još 1888. godine austrijski botaničar F. Reintzer, kada je proučavao materiju po imenu cholesteryl benzoate. Taljenjem te materije dobio je mutnu tečnost koja se hlađenjem bistrila i na kraju se kristalisala. Međutim, tek je 1968. godine pronađena materija koja je na sobnoj temperaturi imala ova svojstva.[1]

Tečne kristale je krajem 19.veka prvi pronašao austrijski botaničar Friedrich Reinitzer, a sam termin “tečni kristal” smislio je malo kasnije nemački fizičar Otto Lehmann.

Tečni kristali su gotovo providne supstance, koji imaju osobine i čvrste i tečne materije. Svetlo koje prolazi kroz Tečne kristale prati poredak molekula od kojih se oni sastoje – što je osobina čvrste materije. 1960-ih godina otkriveno je da naelektrisavanje Tečnih kristala menja njihov molekularni poredak i samim tim i način kako Svetlo prolazi kroz njih – što je osobina tečnosti. Od njihove pojave kao medijuma za displeje 1971. godine, Tečni kristali su ušli u različite oblasti koje obuhvataju minijaturnu televiziju, digitalne fotoaparate, video kamere i monitore, a danas mnogi veruju da je LCD tehnologija koja će najverovatnije zameniti monitor sa katodnom cevi. Od svog početka, tehnologija se značajno razvila, tako da današnji proizvodi više ne liče na stare, nespretne monohromatske uređaje. Ona se pojavila pre tehnologija ravnih ekrana i osigurala je svoj položaj u oblasti prenosnih i ručnih PC računara, gde je na raspolaganju u dva oblika:

* jeftiniji DSTN ( engl. dual-scan twisted nematic)- obrnuti nematik sa dvostrukim skeniranjem,
* tranzistor sa tankim filmom TFT (engl.thin film transistor) za sliku visokog kvalieta.

Displeji sa tečnim kristalima imaju brojne prednosti u odnosu na ekrane sa katodnim cevima, u pogledu gabarita, potrošnje električne energije i treperenja, kao i “besprekornu” geometriju. Mane su im mnogo veća cena, lošiji vidni ugao i malo slabije performanse prikaza boja.

Odlomak iz Vikipedije, slobodne enciklopedije